sobota 20. prosince 2014

Naše Vánoční svátky ;)

Ahojte!!
Dneska už máme pouze 5 dní do Vánoc!! Já už jsem tak natěšená, dokonce už i Vánoční náladu mám díky plno pohádkám v televizi a všude voní cukroví. :)) Už je to prostě tady. :))

A já jsem se chtěla zeptat jestli máte nějaké rodinné tradice? Něco co vaše rodina dělá každý rok?

Tady jsou naše tradice :))
  • Začíná to 23. kdy zdobíme večer u pohádek stromeček. Když jsme byli s bratrem malý, tak ho zdobila mamka sama, pak jsme pomáhali a dnes jenom sedíme a cpeme se cukrovím a ukazujeme mamce místa, kde vynechala. :D Já vím, jsme s bratrem už dospělí, tak bychom to mohli dělat my, ale prostě to nejde. My jsme jako žiravina na cukroví a mamka je taký puntičkář, že nás beztak furt opravuje. :)) Letos budeme mít ještě dva pomocníky, štěňátko pitbula/staforda Trevise a mého kocourka MCO Friga. 

 Jen co se probudím, tak už je mám v posteli, nejlépe na mém oblečení, nebo je najdete před krbem. Když Frigoušek usne na pelíšku, tak se k němu Trevis nenápadně přiblíží, aby si mohl lehnout taky do jeho pelechu. :))

  • Na Štědrý den má napilno zase pouze naše mamka. Při každé pomoci je jen nervózní nebo to děláme špatně (jako vždy), proto nás nažene k pohádkám ať se nemotáme. Takže se zase jen přejídáme s bráchou a taťkem cukrovím a mamka dělá večeři. Pak všichni společně prostřeme kolem 5 hodiny stůl a jde se konečně jíst. Jak vás asi napadne, tak toho už moc nesníme, protože ochutnáváme celý den. :D Pak čekáme na taťku až dojí, protože si musí samozřejmě dát od každého chodu něco (každoročně máme polévku, kapra a salát a ještě kuřecí řízky). Pak se jde ke stromečku, a první co je, tak se strhne bitka o ovladač a výběrem pohádky na večer, a až pak si v klidu rozdáme dárky. Chvilku je prohlížíme,ale pak si lehneme a koukáme na pohádku, většinou je to nějaká nová česká, protože české pohádky máme všichni rádi. Pak přichází babička s dědečkem, popřípadě teta a strýc a říkáme si co nám nadělil Ježíšek. Pak úplně unavení chodíme spát. :))
  • 25. jezdíme každý rok k dědovi, z taťkové strany. Vždy jsme pozvaní s ostatní rodinou na oběd a další dobroty. Opět si rozbalíme dárečky, pokecáme všichni, protože se vidíme málokdy. Opět všichni přecpaní kouknem na pohádky a jedeme domů. Doma se pobavíme o tom co jsme dostaly, co jsme se dozvěděli za novinky, a jdeme spát.
  • 26. nečekaně :)) chodíme k dědovi a babičce, z matčiny strany. Zase se sejdeme celá rodina u oběda, ale musíme jíst na etapy, protože tam máme hoodně velkou rodinu a všichni zároveň se nedokážeme najíst. Poté si musíme hned rozbalit dárečky, protože tam máme malé sestřenice a bratránka, kteří už jsou hrozně netrpělivý. :) Probíhá to opět stejně, prostě každý rok na svátky naše rodina přibere a jsme jako Otesánci :D
  • Další dny jezdíme po tetách nebo oni k nám a povídáme si o všem co nás napadne a já většinou si hraji s dětmi. :))

Tohle je prostě klasický každoroční průběh maratonu přejídání naší rodiny. :D Ale nejde odmítnou babičku, která chce aby jste všechno ochutnaly nebo dědu, když celý oběd vaří sám a dělá obrovské poháry. Přece se neodmítá. :))
Bohužel můj nejoblíbenější zvyk se už u nás nedělá, protože jsme vyrostly. Když jsme byli malincí bral nás taťka na sáňkách a bobech na Štědrý den ráno do lesa dávat zvířátkům jídlo, aby si mamka v klidu mohla zabalit dárečky a ozdobit stromeček. Ještě jsme nabrali bratrance, a bylo to hrozně super, protože jsme cestou domů sjely obrovský kopce a byla sranda. Teď jsme ale už velcí, a dokonce ani ten sníh už není. :(

Napište mi, jestli i vy, máte maratony dobrých jídel, a svátky máte tak chaotické jako my, aby se celá rodina mohla sejít. :))
Přeji všem krásné svátky plné pohody a nejbližších a samozřejmě hoodně dárečků.
 Já zítra jedu se podívat do Vídně na trhy a už se moc a moc těším. :))



1 komentář: